Kumare

Kumare, tudi solatna kumara ali kumarica, murka 
(Cucumis sativus L.) je zelo razširjena kulturna rastlina iz družine bučevk (Cucurbitaceae). Izvira iz vzhodnega dela Indije in je bila pomemben del prehrane že v antiki. Plod je zelen, trd in tudi surov užiten.

Kot vse jagode sprosti svoja semena šele, ko zgnije meso. Sestavlja ga 97 % vode in je z 9,7 kcal na 100 gramov zelo reven z kalorijami. Kumara je bogata z vitamini in minerali.

Semena kumar namočimo čez noč. Zjutraj jih posejemo, zalijemo in pokrijemo. Sejemo jih na ogreto gredo. Lahko si vzgojimo tudi sadike.



Sadimo semena ali sadike. Na prosto jih sejemo in sadimo, ko je nevarnost zmrzali mimo. 
Kumare obilno zalivamo. Potrebno je upoštevati, da izberemo način zalivanja, ki ne škropi listov in s tem preprečimo boleznim, da nam uničijo pridelek. Rastline napeljemo na opore. Navpično ali v obliki črke A. Gredico lahko tudi pokrijemo s tunelom iz žičnate ograje, na katerega napeljemo vitice. 
Pri kumarah, ki jih gojimo na prostem, morajo biti ženski cvetovi oprašeni, da rodijo. Pri kumarah v rastlinjakih pa preprečite oprašitev, sicer bodo plodovi grenki in nepravilne oblike. V ta namen posadite sorto z izključno ženskimi cvetovi in odstranite morebitne moške cvetove. 
Kumare se vzpenjajo po ograji

Kumare cvetijo in rodijo




Mogoče vas zanima tudi: