Kitajsko zelje

Kitajsko zelje (Brassica rapa L) spada v družino križnic (Brassicaceae). Uživamo ga na več načinov, tudi v spomladanskih zavitkih ga potrebujemo. Imenujemo ga tudi kitajski kapus. Je vsestranska zelenjadnica. 

Ko se nima glavic, ga uporabljamo, kot špinačo. Ko sklene glave, ga uporabimo kot odlično solato, rebra pa so nadomestek za šparglje. Je hitro rastoča zelenjava. Sejemo ga julija. Rad ima humosno zemljo. Najbolj mu prijajo tople jeseni. Največkrat uporabljamo sorto Nagaoka F1.

Preizkusite recept:

Juha iz kitajskega zelja:
  1. žlička ekstra deviškega olja
  2. 2 korenčka narezana na majhne kocke
  3. por, narezan na tanke rezance
  4.  pol srednje velike glave kitajskega zelja, narezano na rezance
  5. 3 krompirje, narezane na kocke
  6. 1 strok česna
  7. 1 lovorjev list
  8. 10 poprovih zrn
  9. malo mlete kumine
  10. sol
  11. 1,5 l vode
  12. malo peteršilja na drobno narezanega

V globoki posodi najprej segrejemo olje in popražimo korenček. Dodamo por in kitajsko zelje, nato dodamo še krompirjeve kocke. Začinimo in prelijemo z vodo. Kuhamo približno 15 minut, da se vse skuha. Na koncu dodamo še peteršilj in ponudimo na mizo. Pa dober tek!
 
Preizkusite odličen recept: